2011-10-20 00:04:00

20. listopada - DAN JABUKA

Pojedite jednu jabuku,barem danas,  u čast te vrijedne i prekrasne voćke...(ako to inače ne radite svaki dan, kao što biste trebali).

Vi koji još ne znate zašto morate pojesti bar jednu jabuku na dan, kliknite na

Obilježavanje Dana jabuka započelo je 1990.g. u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i promocije mnoštva sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su taj dan uvrstili (u svoje kalendare obilježavanja) restorani, škole i udruge širom svijeta.  

Jabuka je dokazano zdrava namirnica, preporučuje se pojesti svaki dan barem 1 jabuku, jer svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i od kockice  čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne srednje rane ili jesenske te kasne ili zimske jabuke. Po obliku se dijele na okrugle, šiljate, plosnate, rebraste, bez rebara, s dubokom ili plitkom čašicom. Dijele se i po boji i svojstvu pokožice ploda na crvene, žute, šarene, obojene kao mramor, odnosno, glatke, sjajne, hrapave, i masne jabuke.

Bez obzira koju jabuku odabrali, crvenu, žutu ili zelenu, imajte na umu da se kaže: "Jedna jabuka dnevno, otjerat će liječnika daleko (An apple a day will keep doctor away)".  


Zdravstvena škola Split